Тези редове са за всички, които са решили да променят вредните си хранителни навици, но не знаят от къде да започнат.

Повечето хора имат свои теории за това, какво наистина стои зад „Здравословно хранене“. То е необходимо особено в корпоративна среда, където дните в болнични се увеличават и става все по-сложно да се разбере как да се отстрани този проблем.

Здравословно хранене означава да осигуряваме на организма си оптимален прием на всички видове хранителни вещества, витамини и минерали, така че да се осигури ситост на организма, но без преяждане.

Това би ни осигурило изграждането на жизнена сила, която да ни предпази от атаките на замърсения свят, пълен със стрес и напрежение, в който живеем и да ни помогне да съхраним младостта и енергията си.

Здравословният процес на хранене включва:

  • Достатъчност на хранителните вещества

Да осигурим ситост на организма, без да преяждаме. Еднакво вредни са като системният глад, така и системното преяждане.

  • Разнообразие в храненето

Да се храним здравословно не означава да се храним с една и съща здравословна храна всеки ден. За да си набавим всичко необходимо за правилното функциониране на организма ни е нужно да си приготвяме разнообразни рецепти с различни истински продукти и сезонни плодове и зеленчуци.

Еднообразното хранене може да доведе до недостиг и пропускане на ползите от хранителните вещества, витамини и минерали.

  • Кулинарна обработка

Ако спазвате няколко прости техники и наблегнете на подправки, но истински, такива, които можете да откъснете от градината на бабите си, и използвате добри уреди за готвене, бъдете сигурни, че ще се храните с вкусна и питателна храна.

Наблегнете на печенето, варенето и варенето на пара. Те запазват в най-голяма степен както вкуса, така и хранителните стойности на съставките.

  • Честота

Много важно е през целият ден да сте сити и да не изпитвате дискомфорт. Според повече спортисти, диетолози най-добрия начин това да се случи е 5-6 хранения на ден на малки порции. Това е оптималния прием на храна, в който организма не е затормозен да храносмила, а тъй като е спокоен, че получава храната си редовно, не натрупва депа (не дебелеем) и винаги имаме енергия.

Хранейки се здравословно, в организма започват оздравителни процеси – тялото ни е интелигентна система, която прекрасно знае как да се справя с проблемите си, стига ние да не й пречим. От тук следва цялостно подобряване състоянието на организма:

  • Намалява стреса;
  • Редуцира килограмите;
  • Изглеждате и се чувствате по-млади;
  • Самочувствието ви става по-високо;
  • Всички забелязват промените във вас – няма друг начин.

Резултатът е живот с активна старост и ниска заболяваемост.